Zwykle by zostać kelnerem nie są wymagane żadne kwalifikacje, a zarobki sięgają czasami nawet kilku tysięcy miesięcznie. Jak to jest możliwe? Czy zarobki kelnera to tylko legendy czy jednak jest w tym ziarnko prawdy? Czy każdy jest predysponowany do tego zawodu?
Zacznijmy od kwalifikacji i wykształcenia – jak z tym dokładnie jest? Prawda jest taka, że nie idealnej odpowiedzi. Otóż można by kelnerem bez wykształcenia i pracować w zwykłej restauracji, a można być osobą wykształconą w tym kierunku, z wieloma kursami i pracować w najlepszych lokalach w mieście. Jak zdobyć odpowiednie kwalifikacje. Sposoby są dwa. Po pierwsze można zatrudnić się w niewielkiej restauracji gdzie głównym wymogiem jest miła aparycja oraz chęć do pracy. Zarobki nie będą wygórowane, ale można zdobyć tam doświadczenie, które przyda się w przypadku chęci zmiany restauracji na lepszą. Drugi sposób to odpowiednia szkoła, w której programie znajduje się profil kelnera. Prócz wiedzy, którą się tam dobywa należy odbyć także praktyki, które są bardzo ważne – należy szukać restauracji wyższej klasy – to może zaowocować w przyszłości większymi zarobkami. Kolejna sprawa to wiedza kulinarna – bez niej ani rusz – potrzebna jest chociaż podstawowa. Można ją zdobyć podczas praktyki lub przejść odpowiedni kurs. Ostatnią sprawą jest język. Znajomość angielskiego to podstawa, dalej może się przydać niemiecki oraz rosyjski.
Jaki powinien być kelner? Przede wszystkim punktualny, uczciwy, odpowiedzialny, potrafiący poradzić sobie w sytuacjach stresu oraz posiadać wysoką kulturę osobistą. Jeżeli posiadasz te cechy to ta praca jest niemal stworzona dla Ciebie. Kolejną sprawą jest obiór. Jeżeli masz możliwość pracowania w restauracji na poziomie to w większości wypadków kwesta ubioru jest rozwiązana przez pracodawcę i nie musisz się o to martwić. Jeżeli pracujesz w restauracji o niższej renomie będziesz musiał się ubrać sam, co nie oznacza, że nie należy przestrzegać kilki zasad. Potrzebne będą Ci czarne spodnie w kant, biała koszula, czarne buty oraz klasyczna muszka. Twarz powinna być ogolona, uczesanie staranne, a zapach ładny.
Zarobki są różne. W większości wypadków forma zatrudnienia do umowa zlecenie. Związane jest to z mniejszymi obciążeniami dla pracodawcy oraz często dużym przemiałem pracowników. Podstawowe zarobki to zwykle minimalna pensja w mniej renomowanych restauracjach do kilku tysięcy złotych w tych w większych miastach. Główny zarobek kelnerów to nie jest pensja podstawowa, ale napiwki. Ich wysokość często nie zależy od samego kelnera (jego ogłady, umiejętności czy wiedzy kulinarnej), ale od sposobu rozliczania. W wielu restauracjach napiwki są zbierane do jednego worka i rozdzielane pomiędzy załogę z danego dnia. Taki sposób spaja grupę i nierodni niezdrowej konkurencji pomiędzy kelnerami.
Pamiętaj, że uśmiech, kontakt wzrokowy, ogłada, znajomość karty dań oraz opanowanie to w tym zawodzie ważny niezbędnik. Nigdy nie kwestionuj zdania klienta, poruszaj się swobodnie, a do odpowiednich dań proponuj odpowiednie wino. Przestrzegając tych wytycznych odniesiesz sukces.